Categories
Érdekesség

Félreértett állatok, melyektől rettegsz

Az emberiség számára már nagyon régóta átfogó bizonyos állatoktól való félelem és ez meggyökerezett különböző kultúráinkban, az állatok ősi mitológiai ábrázolásától, mint eltúlzott szörnyetegek, a modern társadalmunk városi legendáikig és tévhitekig. Bizonyos állatok szörnyű hírnévre tettek szert és több millió ember fél tőlük, gyakran anélkül, hogy ez alátámasztható lenne.

Kezdve egy olyan lénnyel, amely bizonyosan rémisztő megjelenésű, egy sci-fi filmből való szörnyű idegen talán, a tevepók, amely nem teve és nem is pók. Több városi legenda született, már ezekről és ezekben azt állítják az emberek, hogy hihetetlenül gyors, halálosan mérgező, és akár egy méter hosszú is lehet, megölve a háziállatokat és az embereket is. Ez azonban csak egy illúzió. Bár a kinézete bizonyosan félelmetes, és nem éppen lassú vagy kicsi, a legnagyobb tevepókok 12-15 cm-esek lesznek, természetesen nem egy méteresek. Egyetlen tevepókfaj sem rendelkezik méreggel és módja sincs a megszúrásra, tehát a pókok borzalmas külsejű rokonai inkább egyszerűen elmenekülnek, és bár egy harapás kellemetlen lehet, ezek a pókfélék természetesen nem halálosak.

Bár a kígyóktól való félelem nem teljesen alaptalan, ezeket az állatokat minden bizonnyal félreértik, és hihetetlen módon. Bár igaz, hogy senki ne közelítsen a vadban egy kígyót, főleg nem, ha nem ismerik fel egyértelműen a faj ártalmatlanságát, a legtöbb kígyófaj nem agresszív, és valójában semmit nem akar az emberrel csinálni, nemhogy pazarolni értékes mérgét, vagy megkockáztatni, hogy egy embert ledöntsön, ami valóban nem a legjobb táplálékforrás számukra. Az a tény továbbra is fennáll, hogy bár minden bizonnyal körültekintő megközelítést követelnek, a kígyófajok kevesebb mint egytizede becslések szerint valóban veszélyes az emberre, de gyakran támadás közben is száraz harapást okoznak, mivel a legtöbb esetben inkább figyelmeztet, és a könnyen hozzáférhető antiméreg növekedésével a kígyómarás okozta halálozásnak a jövőben jelentősen csökkennie kell.

Egy másik állat, amely valószínűleg sokakban súlyos reakciót váltana ki, a furcsa, idegenszerű test, a nagy fogószerű csápok és a farok, amely mérgező szúrást okozhat. A világ melegebb területein sokan tartanak attól, hogy skorpióval találkoznak majd, és bár igen, egyesek veszélyesek lehetnek, az az igazság, hogy a legtöbb valóban nem az.

Azok a halak, amelyek nagy állatokat vagy akár embereket árasztanak el, és csupán pillanatok alatt széttépik őket, hogyan ne lennének rémisztőek? Nos, a válasz ismét meglehetősen egyszerű – a popkultúra nem éppen pontos az állatokkal kapcsolatban, és szereti őket a legkiválóbb módon ábrázolni, gyakran figyelmen kívül hagyva, hogy milyenek valójában. Bár minden bizonnyal félelmetes ragadozók éles fogakkal és erős harapással, alig jelentenek veszélyt az emberekre, sőt, általában teljes érdektelenséget mutatnak irántunk. Egyes kutatók ezt még be is bizonyították azzal, hogy egyszerű fürdőruhában léptek be a piranha által fertőzött vizekbe, de a halak teljesen figyelmen kívül hagyták őket, szemben a később leeresztett véres húsdarabbal, amelyet boldogan ettek. Noha előfordul néhány piranha-támadás, sok ember gond nélkül úszik körülöttük, és az az igazság, hogy valójában meglehetősen alacsonyan vannak az élelmiszerláncban, és inkább védekezés, mint támadás miatt mozognak csoportosan.