Categories
Otthon

Műanyag ablak tömítő gumik cseréje, karbantartása

Lakásaink nyílászárói kitartó és igen hűséges szolgálatot tesznek számunkra a hosszú évek során, ezért mindennapi életünk egyik leghasznosabb eszközeként tarthatjuk őket számon.

Egy műanyag ablak csodás szerepet tud betölteni otthonunkban, ugyanis általa kapnak szabad utat a nap jótékony sugarai a szobánkba, megvidámítva ezáltal az ember szívét is. Másrészt a rendszeres szellőztetés, a friss levegő beengedése otthonunkba rendkívül fontos szerepet tölt be, és hozzájárul az egészségünk megőrzéséhez. Emiatt napi szinten fontos a műanyag ablakaink megnyitása akár bukó, akár teljesen nyitott formában, a gyorsabb szellőztetés érdekében.

Az évek során azonban, mint minden eszköz, így a műanyag ablak is karbantartásra szorul, pontosan a gyakori igénybevétel következtében, egyébiránt előfordulhatnak például záródási problémák. Ennek oka elsősorban a tömítő gumik elévülésében fellelhető, mivel a hosszas használat során a műanyag ablak tömítő gumijai eldeformálódhatnak, és rugalmatlanokká válhatnak. Ekkor a tömítő gumik cseréje jöhet szóba, aminek során fontos figyelni arra, hogy semmiképp se alkalmazzunk csupán univerzális szilikon tömítéseket, hiszen az egymástól különböző ablakprofiloknak tizedmilliméteres pontossággal gyártott, egyéni tömítő gumijai vannak, és ezek befolyással vannak a hatékony zárásra.

A cserefolyamat során tehát elengedhetetlen, hogy a műanyag ablakaink profiljának megfelelő, rendszerazonos gumikat használjunk. Egy extra tipp pedig, hogy igyekezzünk minden esetben fekete színű tömítést használni, ugyanis ezek fokozottan tartósabbak a gyakorlatból szerzett tapasztalatok szerint.

Említésre méltó még, hogy a különböző, nem megfelelő szigetelő profilok felragasztása és alkalmazása a műanyag ablakok vasalatának törését idézheti elő.