Categories
Ingatlan

Átadták a Néprajzi Múzeumot

Nemrég sikeresen átadták a Városligetben az új Néprajzi Múzeum épületét. Az említett épület megközelítőleg 35 milliárd forintos beruházás volt, rendkívül színvonalas és egyedi kivitelezésű ingatlan.

A Néprajzi Múzeum főigazgatója, Kemecsi Lajos elmondta, hogy már az 1880-as években voltak, akik szorgalmazták egy, a gyűjtemény számára megfelelő építmény létrehozását, azonban ez akkor még nem került megvalósításra. A 150 éves Néprajzi Múzeum gyűjteménye ezzel a projekttel egy olyan otthont kapott, amely „a hazai múzeumügyben példa nélküli sikerként” valósult meg.

A Liget Budapest projekt keretein belül épült Néprajzi Múzeumot Baán László, a projekt miniszteri biztosa történelmi vállalásnak nevezte, amikor ünnepélyes keretek között adták át az épületet május 22.-én, vasárnap. Szerinte az új létesítmény világszínvonalú megvalósítás, amely már a következő naptól várja látogatóit.

Magát a projektet rendkívül sok irigység övezte, azonban a miniszteri biztos szerint Európában jelenleg ez a legnagyobb komplex kulturális fejlesztés, amely megvalósult. A Néprajzi Múzeum projekt költségi kereteit több esetben is megnövelték az idők folyamán, emiatt több helyről is érkeztek negatív, ellenzéki felszólalások is. Ennek ellenére a projekt haladt előre, és Baán László az átadón úgy fogalmazott, hogy amennyiben megépülhet az Új Nemzeti Galéria, a kontinensen a legkomplexebb kulturális negyed magyar lesz.

Orbán Viktor a Néprajzi Múzeumban a Városliget beépítési projektjének a folytatására is kitért támogató hangvételben. Beszéde során megismételte, hogy megkapták a választáson a felhatalmazást a program teljes megvalósítására.

A Magyarország Kormányának teljeskörű támogatásával megvalósult projekt által Kemecsi Lajos igazgató szerint a Néprajzi Múzeum intézménye végre az értékeihez méltó helyszínt és otthont kapott.